Landen Info Colombia

Colombia ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika en grenst aan Venezuela, Ecuador, Peru en Brazilië. Het is een land met woestijn, kust, tropische regenwouden, savannen en bergketens. Dwars door Colombia lopen de besneeuwde pieken van de Andes. In het westen de kustlijn met de Stille Oceaan. In het noorden de kustlijn met de Caraibische Zee. Geen wonder dat Colombia het thuis is van vele dieren: vogels, krokodillen, zwijnen, jaguars, apen, slangen, miereneters, dolfijnen, zeekoeien en waterschildpadden.

Wat statistieken over Colombia
Officiële landstaal: Spaans
Hoofdstad: Bogota
Oppervlakte: 1.138.910 km² (28x Nederland)
Inwoners: 44.725.543
Munteenheid: Colombiaanse Peso (COP)
Tijdsverschil: -6/7 uur

Korte beschrijving Colombia
Het landschap van Colombia wordt beheerst door hoge Andestoppen. Verder is er nog een centrale hoogvlakte en laagvlakten aan de kust en in het oosten van het land. Het land bevat drie grote Andes bergketens (cordilleras), met als hoogste punt Pico Cristobal (5.775 meter). Het Andesgebergte vormt het hart van het land. Hier woont het grootste deel van de bevolking. Ook bevindt zich hier het grootste deel van de koffieplantages. Daarnaast heeft Colombia een groot junglegebied, het tropisch regenwoud. Colombia staat verder nog bekend om de productie van koffiebonen, bananen, sigaren en cocaïne. Voor het grootste gedeelte is de bevolking van Colombia Rooms-Katholiek (95%). Verder komen er kleinere Protestantse en Joodse gemeenschappen voor.

Reisadvies actuele status
Reizen naar bepaalde gebieden in Colombia worden ontraden. Meer informatie over dit reisadvies vindt u op Rijksoverheid.

Beste reistijd
Januari, februari, juli, augustus en september zijn de beste maanden om naar Colombia te reizen. Hiermee vermijdt u de maanden met de meeste kans op neerslag.

Weer en klimaat
Colombia heeft een gematigd klimaat met een tropisch klimaat aan de kust. Het klimaat kun je als volgt zien: Tot 1.000 meter, gemiddeld 24 graden (83% van het land). 1.000 tot 2.000 meter, gemiddeld 17-24 graden (9% van het land). 2.000 tot 3.000 meter, gemiddeld 12-17 graden (6% van het land). 3.000 meter en hoger (toppen van de Andes). Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor Colombia vindt u op deze uitgebreide weer pagina. Uitgebreide informatie over het klimaat van Colombia vindt u op Klimaatinfo.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in Colombia. Een visum is niet nodig als u korter dan 90 dagen in Colombia verblijft.

Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens: Nederlandse ambassade in Colombia: colombia.nlambassade.org.
Nederlandse consulaten in Colombia: colombia.nlambassade.org.
Colombiaanse ambassade in Nederland: colombiaemb.nl.
Colombiaanse consulaat in Nederland: colombiaemb.nl.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan Colombia is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen. Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak bij u in de buurt, kunt u terecht bij Meditel reisvaccinaties. U kunt hier ook zien of uw zorgverzekering de vaccinatie(s) vergoedt. In Colombia (m.u.v. Bogota, Cartagena, Manizales, Pasto en San Andrès eiland) komt malaria voor. Voor preventie en bestrijding van malaria, kunt u terecht op deze malaria pagina.

Geld en Geldzaken
In Colombia wordt betaald met de Colombiaanse peso (COP). De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vindt u op deze wisselkoers pagina. Een overzicht van alle geldautomaten in Colombia vindt u op deze geldautomaten pagina.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Colombia 7 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is het in Colombia 6 uur vroeger. De lokale tijd, datum en tijdzone van Colombia vindt u op deze tijdsverschil pagina.

Elektriciteit
In Colombia heeft u een verloopstekker nodig. Daarnaast heeft u in sommige gevallen een omvormer nodig. Meer informatie over gangbare stekkers en stopcontacten in Colombia vindt u op deze elektriciteit pagina.

Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken. Indien u niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, kook dan het water gedurende 5 minuten. Na het water afgekoeld te hebben kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit.

Feestdagen
Een overzicht van alle feestdagen in Colombia vindt u op Beleven.org.